בניתוח שפורסם היום (שלישי) בעיתון אל־יום הירדני, הציג חוקר המזרח התיכון אליף צבאג תזה שלפיה קיימת אסטרטגיה משותפת לארצות הברית ולישראל, שמטרתה למנוע את קיומם של צבאות חזקים במדינות הגובלות בישראל. לדבריו, גם הצבא המצרי עשוי להיות יעד למהלך דומה בעתיד הקרוב.
צבאג טען כי האסטרטגיה הישראלית, שאותה מיישמת ארצות הברית, מבוססת על שלילת היכולת מהמדינות הסובבות את ישראל להחזיק בכוח צבאי משמעותי. לדבריו, המשלחת האמריקאית הפועלת בלבנון ובסוריה עוסקת באופן מעשי בפירוק מבנים צבאיים קיימים – כחלק ממדיניות עקבית שנמשכת לאורך זמן.
עוד נטען בניתוח בעיתון אל־יום, כי מטרת המדיניות היא להחליש את הריבונות במדינות האזור ולפרק אותן למרכיבים עדתיים ואתניים, כך שיהפכו ליישויות חלשות ללא יכולת להפעיל כוח עצמאי – בדומה למצב ביהודה ושומרון. לפי צבאג, האסטרטגיה הזו אינה חדשה. לדבריו, בכירים ישראלים הביעו אותה במפורש בעבר. “השאיפה הישראלית לדומיננטיות אזורית תלויה בהחלשת הצבאות שמקיפים אותה”, טען.
אב
החוקר אף הדגיש כי מדובר בתהליך ארוך טווח, שלפי הערכתו צפוי להתרחב כאמור למצרים – שנחשבת בעיניו לאחרון מבין הצבאות הסדירים החזקים באזור. “הצבא המצרי הוא עמוד תווך שמפר את האיזון מבחינתה של ישראל – ולכן ייתכן שייכנס למוקד בשלב הבא”, אמר.
הניתוח פורסם על רקע מתיחות אזורית גוברת, במיוחד בלבנון ובסוריה. בעיתון אל־יום מציינים כי במדינות אלו נשמעות קריאות גוברות לפירוק נשק חיזבאללה ולשינויים מבניים בצבא הלבנוני. לדבריהם, ייתכן שהמאמץ האמריקאי־ישראלי בתחום זה יתרחב גם למדינות נוספות, ויביא להסלמה גיאו־פוליטית במזרח התיכון.
למרות הטענות שהועלו, צבאג עצמו הודה כי הצלחת האסטרטגיה הזו תלויה בגורמים רבים – ובהם נוכחותם של שחקנים אזוריים חזקים כמו מצרים, שמחזיקה בצבא גדול, מאורגן ומנוסה. “השאלה היא עד כמה ניתן יהיה לפרק את מערכות הכוח הקיימות בלי לעורר תגובת נגד אזורית משמעותית”, סיכם.