הוועדה לביטחון לאומי בראשות חבר הכנסת צביקה פוגל קיימה היום (רביעי) דיון מהיר בעקבות שורת תקיפות קשות נגד נהגי תחבורה ציבורית, ובהן ניסיון לינץ’ בשני נהגי סופרבוס בירושלים. בוועדה התריעו על היעדר גורם מרכזי שמרכז את נתוני האלימות ועל כשל מתמשך במתן מענה מערכתי.
לדברי ח”כ פוגל, “נהגי התחבורה הציבורית הם עובדי ציבור ונעשה מה שצריך כדי להגן עליהם. מדובר באלימות מילולית, פיזית ולעיתים גם בוונדליזם. אנחנו מקיימים את הדיון הזה כי הנושא חשוב לסדר היום של אזרחי ישראל, ונערוך גם דיון מעקב בהמשך”.
ח”כ נעמה לזימי מסרה כי קידמה הצעת חוק להכיר בתקיפת נהגי אוטובוס כתקיפת עובד ציבור, והוסיפה: “במקביל, צריך לגייס נהגים חדשים כדי להתמודד עם המחסור החמור בכוח אדם”.
עו”ד דורון תורג’מן ממשרד התחבורה הודה כי אין כיום מאגר מידע אחיד שמתעד את מקרי האלימות, וציין כי במשרד שוקדים על מהלך לאיחוד הדיווחים. לדבריו, “יש גם בעיות אמון, גם מצד הנהגים וגם מצד הנוסעים. אנחנו מנסים לשנות את זה. התוכנית שלנו מוכנה, והיא מחכה לתיקוני חקיקה ולהוצאת מכרז. פיילוט ייצא בקרוב בערים נבחרות”.
ח”כ גלעד קריב אמר כי “בחלק מהמקרים מדובר באלימות לאומנית או מגדרית. המשטרה צריכה להגיב בחומרה על כל מקרה”. גם ח”כ אלון שוסטר קרא לחיזוק התחבורה הציבורית והדגיש כי “רק כך הציבור יעדיף לוותר על הרכב הפרטי”.
ח”כ אחמד טיבי וח”כ וואליד אלוואשה טענו לממד גזעני באירועים. טיבי אמר: “רוב התקיפות מופנות נגד נהגים ערבים, ויש תיעוד של מקרים שמתפרסמים ברשתות. המשטרה לא עושה מספיק”. אלוואשה הוסיף כי “אם לא יטפלו בזה ביד קשה, זה ייגמר באסון”.
גם נציגי ארגוני העובדים התריעו. אורי מתוקי מההסתדרות אמר: “אם לא תהיה ברירה – נשבית את התחבורה הציבורית”. תמר אוחנה מארגון ‘כוח לעובדים’ ציינה כי בשבוע האחרון דווחו ארבעה מקרי תקיפה, ו-30 דיווחים התקבלו מתחילת השנה רק מנהגים שהארגון מייצג. לדבריה, “המצב בלתי נסבל – נהג לא יכול לחזור לעבודה כשהוא פוחד לחייו”.
ששי שדה מההסתדרות הלאומית סיפר כי “רוב הנהגים חוו תקיפה במהלך הקריירה שלהם, וחלקם כלל לא מדווחים”. לדבריו, המאבק שהובילו הביא להכרה בנהגים כעובדי ציבור לצורך טיפול במקרים.
נציגים נוספים דרשו לאפשר הקמת תאים אטומים לנהגים, הגשת תביעות אזרחיות נגד תוקפים, והקמת יחידת אבטחה ייעודית. מאדי אתון, נציג נהגי חברת ‘קווים’, אמר כי “הובטחו לנו הרבה פתרונות, אבל בשטח שום דבר לא קורה”.
מהמשטרה נמסר כי תקיפת נהגים נחשבת לתקיפת עובד ציבור, וכי התובעים מונחים להתייחס לכל מקרה כ”חמור ביותר”. סנ”צ דן שני, קצין חטיבת התביעות, הוסיף: “במקרים רבים אנחנו רואים בכך נסיבות מחמירות”.
דוד יוסף ממשרד התחבורה אמר כי נפתח פיילוט לסיוע לנהגים שעברו תקיפה, והמשרד החל למפות מוקדי סיכון. לדבריו, סמכות האכיפה נתונה למשטרה, והמשרד מקבל את הנתונים מהחברות המפעילות את קווי האוטובוסים.