ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות קיימה היום (שני) דיון על פעילות משרד העלייה והקליטה, במהלכו טען יו”ר הוועדה ח”כ גלעד קריב כי הממשלה חייבת לדחות על הסף את ההצעה לבטל את סעיף הנכד בחוק השבות.
“אנחנו נמשיך להתנגד לכל מהלך שיפגע או יצמצם את חוק השבות”, אמר קריב. “גם אם יש מחלוקות אידיאולוגיות לגבי הזהות היהודית, אסור לצמצם את ההיקף של חוק השבות”. לדבריו, אתמול דחתה הממשלה את ההצעה של ח”כ אבי מעוז בנושא בחודש נוסף, אך “הממשלה חייבת לדחות את הרעיון הזה על הסף”.
עוד אמר קריב כי הוועדה עוקבת אחרי התנהלות האולפנים ללימוד עברית ותדון בזמן הקרוב בשיפור מערך ההוראה לעולים חדשים. הוועדה, לדבריו, גם רואה חשיבות בהרחבת הרפורמה שמביאה עולים חדשים במקצועות הבריאות. “צריך להגדיל את היקף המקצועות הרפואיים שמעודדים עלייה”, ציין.
קריב קרא לגבש מדיניות סדורה לעידוד עליית הממתינים מאתיופיה. “יש כ-1,300 ממתינים באתיופיה שזכאים לעלות לישראל, אבל בפועל הם נשארים שם”, אמר. בנוסף דרש לפעול לעידוד ישראלים שחיים בחו”ל לחזור לארץ.
שר העלייה והקליטה אופיר סופר הדגיש בדיון כי יש לפעול להסכמות רחבות בנוגע לעליית הממתינים מאתיופיה. “אני רוצה להגיע לקונצנזוס בנושא ואשמח לעזרת יו”ר הוועדה כדי להגיע להסכמות גם עם האופוזיציה”, אמר. סופר הדגיש כי אין כוונה לפגוע בחוק השבות וציין כי “צריך למצוא תיקונים שמרחיבים את היכולת לעלות לישראל, לא מצמצמים אותה”.
לדבריו, המשרד מקדם את עידוד העלייה ממדינות המערב, ובעיקר מארה”ב, קנדה, צרפת, בריטניה ובלגיה. לפי נתוני הסוכנות היהודית שהוצגו בוועדה, בשנים 2022-2024 חל גידול של 394% בפתיחת תיקי עלייה בבלגיה וצרפת, 160% בארה”ב וקנדה ו-161% בבריטניה.
מנכ”ל משרד העלייה והקליטה, אביחי כהנא, הוסיף כי המשרד ממשיך במאמצים לעודד עולים בתחומי הבריאות ומעניק סיוע לעולים שביתם נפגע במבצע “עם כלביא”. לדבריו, הוקמה חטיבה חדשה לקידום מנועי צמיחה ועלייה לישראל, ובמקביל מקודמת תכנית לעידוד עולים להתגורר בצפון ובדרום.
ח”כ יבגני סובה קרא לשר להגן על חוק השבות ואמר כי “ההצעה של ח”כ מעוז מאיימת על הסולידריות היהודית ועל הקשר של ישראל עם התפוצות”. מרינה רוזנברג קוריטני מההסתדרות הציונית העולמית הוסיפה כי “אסור לגעת בחוק השבות – כל שינוי בו מרתיע את יהודי העולם מלעלות לישראל. הקהילות היהודיות ממתינות גם להתפתחויות בנושא החטופים שמחכות להשיב את תחושת הביטחון”.