More
    Homeטכנולוגיהה"פול מון" של יולי: מתי יופיע בשמים הירח הענק ואיך תצלמו אותו?

    ה”פול מון” של יולי: מתי יופיע בשמים הירח הענק ואיך תצלמו אותו?




    ביום חמישי הקרוב, 10 ביולי, יאיר את שמי הקיץ הירח המלא הראשון של העונה האסטרונומית, הידוע בשם “באק מון”. הירח צפוי להגיע לשיאו בשעה 23:38 שעון ישראל, אולם מכיוון שברוב המקומות בעולם הוא יהיה עדיין מתחת לאופק בשעה זו, ההמלצה היא לצפות בו עם זריחתו בשעות הדמדומים. אז הוא יופיע באופק המזרחי ככדור כתום וזוהר, ויספק מראה עוצר נשימה.

    “באק מון” נחשב לאחד הירחים המלאים הנמוכים ביותר בשמים השנה, תוצאה של צירוף מקרים אסטרונומי מעניין. בתקופה זו של השנה השמש נמצאת גבוה מאוד בשמים, ובעקבות חוקי התנועה של גרמי השמים, הירח המלא ניצב בדיוק ממול השמש ולכן עוקב אחרי קשת נמוכה בשמים. כך, בדומה למסלול השמש בחורף, הירח יעלה מדרום מזרח, ינדוד נמוך יחסית לרוחב השמים הדרומיים ויגיע לשקיעה לקראת הבוקר בדרום מערב.

    המיקום הנמוך של הירח בשמים אחראי גם לאשליה המפורסמת של הירח הגדול. רבים מדווחים שהירח נראה עצום כאשר הוא סמוך לאופק, תופעה שמכונה “אשליית הירח”. למעשה, מדידות וצילומים מוכיחים שהירח נשאר באותו גודל ממשי בשמים לכל אורך הלילה, אך מוחנו מתעתע בנו וגורם לנו לחשוב שהוא גדול יותר ברגע שהוא סמוך לעצים, לבניינים או להרים.

    חוקרים מסבירים שהאשליה נובעת ככל הנראה משילוב בין האופן שבו המוח שלנו מפרש קווים אופקיים ועצמים קרובים, לבין תחושת העומק והמרחק מהאופק. כאשר הירח מופיע בסמוך לאובייקטים מוכרים כמו עצים או מבנים, המוח תופס אותו כגדול יותר, בדומה לאשליית פונזו הידועה מעולם הציור, שבה שני קווים שווים נראים בגודל שונה בשל קווי פרספקטיבה.

    למרות מאות שנים של מחקר, עדיין אין תשובה מוחלטת מדוע האשליה הזו פועלת, ויש אפילו עדויות שטייסי חלל במסלול סביב כדור הארץ מדווחים על אותה תחושת ירח גדול, אף שאין להם עצמים סמוכים שיטעו אותם. ההסבר, כנראה, מורכב הרבה יותר ממה שאנו משערים, אך התוצאה ברורה – מראה הירח בזריחתו פשוט שובה עין.

    צילום ירח. לבחור ערך חשיפה נמוך (צילום: מעריב אונליין)
    צילום ירח. לבחור ערך חשיפה נמוך (צילום: מעריב אונליין)

    בנוסף לאשליה הזו, צפוי הירח המלא של יולי להיראות כתום או אדמדם במיוחד. האור המוחזר ממנו עובר בשכבת אטמוספירה עבה יותר כאשר הירח סמוך לאופק, מה שגורם לפיזור של אורכי הגל הכחולים והשארת הצבעים האדומים והכתומים. תופעה זו מתחזקת עוד יותר אם יש באוויר אבק או זיהום, המעמיקים את גווני הירח.

    לירח של חודש יולי ניתן השם “באק מון” על ידי תרבויות ילידיות בצפון אמריקה, בהתייחס לעובדה שבעונה זו מתחילים לצמוח מחדש הקרניים של צבאי הבר. שמות נוספים שניתנו לו כוללים את “ירח הפטל”, “ירח הסלמון” ו”ירח הרעמים”, בשל תופעות טבע וחיי האדם הקשורים לחודש זה. בתרבויות אירופיות הוא מוכר גם כ”ירח החציר”, בזכות קרבתו לעונת הקציר, ובתרבויות קלטיות יש לו שמות כמו “ירח העשבים” או “ירח המיד”.

    עוד פרט מעניין הוא שהירח המלא הזה נחשב גם לירח הרחוק ביותר מהשמש השנה. הסיבה נעוצה בכך שכדור הארץ נמצא בימים אלה באפהליון, הנקודה הרחוקה ביותר במסלולו סביב השמש, שחל השנה ב-3 ביולי. לכן, הירח שמופיע כעת במיקום הנגדי לשמש הוא למעשה הירח המלא הרחוק ביותר מהשמש בשנת 2025.

    אם תרצו להנציח את מחזה הירח המרהיב במצלמת האייפון שלכם, מומלץ להפעיל את מצב הלילה, לכוון מיקוד ידני על הירח עצמו כדי למנוע חשיפת יתר, ולבחור ערך חשיפה נמוך יחסית כדי לשמור על פרטים במשטח המואר. כדאי גם להישען על חצובה או לקבע את הטלפון על משטח יציב, וכך תצליחו ללכוד את הצבעים ואת הגודל המרשים בלי טשטוש או רעידות.

    ה”באק מון” של יולי מבטיח אם כן שילוב נדיר, גם ירח נמוך מאוד בשמים, גם אשליית גודל שתגרום לו להיראות ענק, וגם צבעים דרמטיים של כתום וזהב בזריחתו. כל אלה צפויים להפוך את התופעה למחזה אסטרונומי בלתי נשכח. מומלץ לחפש מקום פתוח עם קו ראייה נמוך מזרחה, וליהנות מהמופע היפהפה שמספק לנו הטבע, גם אם המוח שלנו קצת מרמה אותנו.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img