More
    Homeפוליטי - מדיניהנתונים נחשפים: עלייה חדה בהריסות מבנים בלתי חוקיים בנגב

    הנתונים נחשפים: עלייה חדה בהריסות מבנים בלתי חוקיים בנגב




    הוועדה לביטחון לאומי בראשות ח”כ צביקה פוגל קיימה היום (שלישי) דיון בנושא אכיפת הריסות מבנים בלתי חוקיים בנגב. לדברי ח”כ צביקה פוגל העומד בראש הוועדה: “מי שלא ירצה לשתף פעולה עם המדינה בתהליך ההסדרה – יאלץ לפגוש את זרוע האכיפה של המדינה”.

    לפי נתונים שלא נחשפו עד כה, בשנת 2024 נרשמה עלייה של 82% בהריסות מבנים שיועדו למגורים לעומת השנה שעברה. עוד דווח על עלייה של 7% במספר צווי ההריסה שהועברו למנהלת על ידי גופי האכיפה, לצד עלייה של 47% בהריסות שבוצעו עצמאית על ידי התושבים עצמם בעקבות פעולות אכיפה מקדימה. בסך הכול, הריסות בעקבות אכיפה מקדימה מהוות 71% מפעילות האכיפה השנה.

    נתון נוסף שהוצג נוגע ל”תופעת הצבירים” – התיישבות בלתי חוקית בקבוצות יישובים קטנות וגדולות. בשנת 2023 אותרו 8 צבירים כאלה בלבד, בעוד שבמהלך שנת 2024 מספרם זינק ל-33. נכון לסוף חודש יוני 2025 כבר זוהו 26 צבירים נוספים. 

    הפזורה הבדואית בנגב (צילום: שימוש לפי סעיף 27א')
    הפזורה הבדואית בנגב (צילום: שימוש לפי סעיף 27א’)

    יו”ר הוועדה ח”כ פוגל אמר בדיון שהתקיים היום בנושא הריסת מבנים לא חוקיים בנגב: “בית שנבנה לא כחוק לא יכול לקבל את השירותים הבסיסיים. בנייה לא חוקית מייצגת חוסר משילות וצריך לדעת לטפל בבעיה מהשורש. העלייה בביצוע צווי הריסה היא מגמה חיובית וחשובה, ומהווה תיקון לעיוות ארוך שנים. עלינו לוודא כי המגמה תמשך ולגורמי האכיפה כל האמצעים לכך”.

    בהמשך הדגיש ח”כ פוגל: “מדינת ישראל היא מדינת חוק שרוצה להביא לידי ביטוי את המשילות שלה בכל מקום. אם לא יהיה שיתוף פעולה של תושבים ביישובים הערביים אנחנו נמשיך לראות את העלייה בהריסות של מבנים בלתי חוקיים. מדינת ישראל לא יכולה להיכנע לרצונות של כל תושב שמחליט על דעתו עצמו איפה הוא רוצה להתגורר. חברי הכנסת מהמגזר הבדואי לא רוצים את הסדרת הפזורה הבדואית. מי שלא ירצה לשתף פעולה עם המדינה בתהליך ההסדרה לפי לשון החוק – יאלץ לפגוש את זרוע האכיפה של המדינה”.

    מנכ”ל הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, יובל תורג’מן, ציין כי קיימת היערכות לספק פתרונות חוקיים לתושבים: “אנחנו מייצרים מענה הסדרתי ואלטרנטיבה לבדואים שחיים בנגב. יש היום אלפי יחידות דיור קיימות וזמינות כדי להוות אלטרנטיבה לבנייה הבלתי חוקית. הבעיה המרכזית היא עם ההתיישבות של הפזורה הבדואית מחוץ ליישובים החוקיים”.

    ורד פולק מהמטה לביטחון לאומי התייחסה להיבט הביטחוני ואמרה: “אחד האתגרים הביטחוניים והלאומיים המרכזיים שעומדים בפני מדינת ישראל זאת ההתיישבות בנגב. כשליש מאוכלוסיית הנגב זאת אוכלוסייה פלסטינית שמקורה באיו”ש. מבריחי האמל”ח הגדולים ביותר במדינת ישראל זה המגזר הבדואי. מדינת ישראל חייבת לבצע הסדרה של המגזר הבדואי ולקדם את האכיפה בשירות ההסדרה”.

    תושבת היישוב לקייה, הודא אבו עבייד, התייחסה למצוקת המגזר הבדואי: “אף בדואי לא רוצה לגור בבית לא חוקי. אני ממתינה כבר שנה שלמה כדי לקבל אישור על עמידה בקריטריונים לצורך בנייה. סוגיית הריסות הבתים כואבת למגזר מאוד. אף אחד לא רוצה לגור בבית עם גג דולף וללא חשמל”.

    בהמשך הציגו נציגי הגופים הממשלתיים את פעילותם, בהם המשרד לביטחון לאומי, משרד המשפטים, רשות מקרקעי ישראל ויחידת יואב במשטרה. נצ”מ ששון שלמה, מפקד יחידת יואב, דיווח כי בשנת 2024 פונו מעל 3,000 דונם שמיועדים לפיתוח.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img