More
    Homeפוליטי - מדיניהמתיחות בסוריה: "תוך 72 שעות הצבא הטורקי יכול להיכנס לתל אביב"

    המתיחות בסוריה: “תוך 72 שעות הצבא הטורקי יכול להיכנס לתל אביב”




    ביום האחרון עשו כותרות דברים שאמר האקאן בייראקצ’י, ראש מכון טורקי, לפיהם “תוך 72 שעות הצבא הטורקי יכול להיכנס לתל אביב”. האם יש לייחס לדברים אלו משמעות? ד”ר חי איתן כהן ינרוג’ק, חוקר בכיר במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, מציע פרספקטיבה שונה.

    “אני מכיר את הדמות. זה דמות, אפשר לקרוא לו ליצן, ליצן תקשורתי, שכדי לקבל אהדת הציבור וסימפתיה וכותרות, הוא ידוע שאומר, הוא ידוע עם ההצהרות השערורייתיות שלו מסוג זה”, אומר ד”ר כהן ינרוג’ק. הוא מדגיש כי מדובר ב”ראש מכון לעריכת סקרים” ולא במכון מחקר, ומתפלא “איזה מין רמה יש בטלוויזיה הטורקית שמעלים לשידור אנשים מסוג זה”.

    היחסים בין ישראל לטורקיה נמצאים בנקודת שפל, והגורמים לכך מורכבים. “פעם ראשונה אנחנו רואים ששתי המדינות באמצעות סוריה הופכות לשכנות”, מסביר החוקר. “ברגע שיש גבול משותף, אנחנו עלולים לראות פה איזשהו חיכוך. והחיכוך הזה עלול לקרות ביבשה ואפילו גם בים וגם באוויר”. המתיחות מועצמת נוכח העובדה ש”ממשלת ארדואן מבקרת את מדינת ישראל בתדירות מאוד גבוהה עם אמירות מאוד קשות שמכילות בתוכן דמוניזציה ודה-לגיטימציה”.

    מחאה בטורקיה נגד ארדואן (צילום: REUTERS/Umit Bektas)
    מחאה בטורקיה נגד ארדואן (צילום: REUTERS/Umit Bektas)

    למרות המתיחות הגוברת, ד”ר כהן ינרוג’ק סבור שישראל צריכה להפגין איפוק. “כמדינה אחראית אנחנו חייבים להגדיל ראש”, הוא טוען. “עדיין נצטרך להתמקד למטרה העליונה. לא לצרף את טורקיה כאויבת פעילה נגד מדינת ישראל”. עוד הוא מוסיף: “אני כמובן בן אדם לא נאיבי. אני מודע לכל ההתרחשויות, אבל עדיין אנחנו חייבים לשחק את המשחק המאוד בעייתי הזה. כי האינטרס הישראלי כרגע מכתיב לא להתאמת עם טורקיה באופן ישיר. יש לנו פה מספיק אויבים בזירה המזרח תיכונית. אז זה לא אינטרס ישראלי לצרף עוד אחד לרשימה הזאת”.

    התבטאויותיו האחרונות של נשיא ארה”ב דונלד טראמפ, שהביע אהדה כלפי ארדואן והציע לתווך בין ישראל לטורקיה, מעלות שאלות לגבי כוונותיו. “דונלד טראמפ הוא היה נשיא ארה״ב הראשון אי פעם הטיל סנקציות על טורקיה”, מזכיר החוקר.

    אולם הנסיבות השתנו: “מאחר שארדואן עכשיו הפך להיות שחקן מפתח בסוריה, אז יש לו הרבה מה להציע לטראמפ. במהלך ההיסטוריה ארה״ב אף פעם לא זכתה לחדור לסוריה מבחינה מדינית ומבחינה כלכלית. אבל עכשיו לפעם ראשונה בהיסטוריה איזושהי חברה בנאט”ו משתלטת על סוריה”. ככל הנראה, מאחורי הקלעים “ארדואן הציע לטראמפ חדירה משמעותית כלכלית בסוריה”. עבור טראמפ, “איש עסקי” ש”בטח רוצה להרוויח כסף”, זו הזדמנות שקשה לעמוד בפניה.

    “האמריקאים ישחקו גם עם ישראל וגם עם טורקיה”, צופה החוק ומוסיף, “טראמפ לא יוכל לרצות גם את נתניהו וגם את ארדואן. ומפעם לפעם יהיו פה חיכוכים. אנחנו נראה מפעם לפעם טראמפ ישחק כאן תפקיד משמעותי”.

    שחקנית חשובה נוספת במשוואה היא אזרבייג’ן, המקיימת יחסים טובים עם ישראל ועם טורקיה. “לאזרביג’ן יש מעמד באמת מיוחד. היא מדינה מאוד יציבה שמתנהלת על בסיס ריאל פוליטי… שמה את האינטרסים מעל כל שיקולים דתיים או רגשיים”, מסביר ד”ר כהן ינרוג’ק.

    המתיחות בין ישראל לטורקיה “לא משרת לאינטרסים של האזרביג’ן”. לכן, “האזרביג’ן פה פועלת על מנת להנמיך את הלהבות. מה שאזרביג’ן רוצה לראות זה חיזוק היחסים בין ישראל לטורקיה. וכדי לעשות זאת, האזרביג’נים משחקים פה תפקיד של מתווך”. החוקר מדגיש: “אנחנו ברי מזל שיש לנו ידידה כמו אזרביג’ן. לא לשכוח שהיא מדינה שיעית, מדינה מוסלמית, ולמרות זאת, היא עומדת איתן לצד מדינת ישראל. בשיא המלחמה היא מקיימת איתנו יחסים תקינים, וחותמת איתנו על הסכמים משותפים ומשפרת את היחסים ללא הפסקה”.

    באשר לאפשרויות לשיפור היחסים, ד”ר כהן ינרוג’ק מציע: “ישראל וטורקיה חייבות לפתוח ערוץ תקשורת צבאית. זה דבר מאוד משמעותי ששתי המדינות עדיין לא רואות את זה”. הוא מעריך שעדיין מתקיימים “קשרים עם ארגוני הביון”, אך מציין כי “מבחינת משרדי ממשלה אני לא רואה איזשהו ערוץ תקשורת בין משרד החוץ הישראלי למשרד החוץ הטורקי. כעת שני המשרדים די עסוקים במריבות, מריבות אפילו ברשתות החברתיות, לצערי”. אם יקרה משהו זה בטח יקרה  ב”פן ארגוני הביון”, הוא מסכם, אך מודה שהוא “עדיין לא כל כך אופטימי”.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img