More
    Homeחדשות בעולםהמחתרת הכורדית החלה להתפרק מנשקה: "צעד של רצון טוב ונחישות"

    המחתרת הכורדית החלה להתפרק מנשקה: “צעד של רצון טוב ונחישות”




    בתום 40 שנות מאבק: לוחמים של המחתרת הכורדית (ה-PKK) החלו היום (שישי) בצעד הראשון לקראת פירוקם מנשקם, וסוגרים פרק של ארבעה עשורים במאבק מזוין מול טורקיה, מאבק שלטענת ארגונים רבים גרם למותם של יותר מ-40,000 איש.

    הטקס התקיים בצפון עיראק, באזור הכורדי, כאשר בין 20 ל-30 לוחמים מה-PKK השמידו את נשקיהם, במקום להניחם בידי גורם ממשלתי כלשהו. התהליך הסמלי התקיים תחת אבטחה כבדה, וצפוי להימשך כל הקיץ.

    “משמידים את הנשק שלנו מולכם באופן וולנטרי כצעד של רצון טוב ונחישות. בגלל עליית הפשיזם, הניצול ברחבי העולם ומרחץ הדמים במזרח התיכון, העמים זקוקים כעת יותר מתמיד לחיים שלווים, חופשיים, שוויוניים ודמוקרטיים”, נכתב בהודעה שפרסמה המפלגה.

    יום היסטורי (צילום: Anadolu Agency)
    יום היסטורי (צילום: Anadolu Agency)

    נשיא טורקיה, רג’פ טאיפ ארדואן, בירך על המהלך, וכינה אותו “הסרת כבלי הדם שהיו קשורים לרגלי ארצנו”. ארדואן גם ציין כי המהלך יתרום לכלל האזור. הוא אמר שהוא מקווה שהתהליך יוביל לביטחון המדינה ולשלום מתמשך באזור. “מי ייתן ואלוהים יצליח בהשגת מטרותינו בדרך זו שבה אנו צועדים למען ביטחון ארצנו, שלום אומתנו וכינון שלום מתמשך באזורנו”, אמר ארדואן בפוסט ב-X.

    רג'פ טאיפ ארדואן (צילום: רויטרס)
    רג’פ טאיפ ארדואן (צילום: רויטרס)

    המהלך מגיע לאחר הכרזה במאי 2025, בה הודיע ה-PKK כי ינטוש את המאבק החמוש. לאורך שנות קיומו, ה-PKK הוגדר כ”ארגון טרור” מצד טורקיה, האיחוד האירופי וארצות הברית. בין השנים 1984 ל-2024 יותר מ-40,000 איש נהרגו במאבק זה, ואלפים רבים של כורדים עזבו את דרום מזרח טורקיה והיגרו לערים בצפון המדינה בעקבות האלימות הקשה.

    נפרדים מהנשקים לאחר 40 שנה (צילום: Anadolu Agency)
    נפרדים מהנשקים לאחר 40 שנה (צילום: Anadolu Agency)

    בהודעה ששודרה בתחילת השבוע, אך הוקלטה ביוני, מנהיג ה-PKK הכלוא, עבדוללה אג’לאן, תיאר את הרגע כתמורה וולונטרית מ”שלב של סכסוך חמוש לשלב של פוליטיקה דמוקרטית ומשפטית”. הוא כינה את זה “הישג היסטורי”. אוג’אלן מוחזק בבידוד באי אימרלי שבטורקיה מאז שנת 1999. למרות כליאתו, הוא נותר דמות סמלית עבור הארגון ושלוחותיו ברחבי האזור.

    נפרדות מן הרובים (צילום: Anadolu Agency)
    נפרדות מן הרובים (צילום: Anadolu Agency)

    ההפרדה מנשק מתבצעת תחת פיקוח הדוק של חברי מפלגת DEM הכורדית מטורקיה, לצד סיקור עיתונאי טורקי. שלבים נוספים צפויים להתקיים במיקומים מסוימים, תוך שיתוף פעולה בין טורקיה, עיראק והממשל הכורדי בצפון עיראק.

    תם עידן (צילום: Anadolu Agency)
    תם עידן (צילום: Anadolu Agency)

    הסכסוך גרם להשפעות משמעותיות לא רק בטורקיה, אלא גם במדינות השכנות, במיוחד עיראק, סוריה ואיראן, שם ה-PKK ושאר שלוחותיו שמרו על נוכחות בולטת.

    כורדים בטורקיה (צילום: רויטרס)
    כורדים בטורקיה (צילום: רויטרס)

    ברשת אל-ג’זירה דווח כי הטקס היה “סימבולי ביותר”, עם נוכחות של דמויות בולטות מהממשלה העיראקית ומהממשל הכורדי האוטונומי. “זו רק ההתחלה, ונראה שיש עוד דרך ארוכה,” אמר העיתונאי מחמוד עבדלוואד. “ל-PKK יש גם דרישות, כולל שחרורו של מנהיגם, עבדוללה אוג’אלן. הם רוצים שהוא יבוא לצפון עיראק ויוביל, כפי שהם טוענים, את תהליך הדמוקרטיה”. ברשת הקטארית צוין כי ההתפתחויות נתפסות על ידי אנקרה כהתקדמות משמעותית במאבק שנמשך עשרות שנים.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img