מסתמן כי למרות שטורקיה לוחצת בדרישה שלה להצטייד במטוסי החמקן F35, הממשל האמריקאי יעניק לטורקים אופציה כפולה של רכישת שתי טייסות של F16 מבלוק היצור המתקדם, בלוק 70. וכן יתאפשר שידרוג של כמה עשרות רבות של מטוסי F16 המצויים בשירות חיל האוויר הטורקי, למטוסים מתקדמים עם קייט של F16 בלוק 70.
בתוך כך, ארדואן אמר לאחר פגישתו בשבת עם נשיא אזרבייג’ן אילהם אלייב, שנחשב לידיד של מדינת ישראל: “בפגישתנו עם אחי אילהאם אלייב, הוא אמר, “אני מוכן לספק כל סוג של תמיכה” בנוגע לגז טבעי עבור סוריה”. עוד הוסיף: “אני מאמין שטראמפ יכבד את ההסכם שעשינו. אני חושב שמסירת מטוסי ה-F-35 לטורקיה תתבצע בהדרגה במהלך כהונתו”.
טורקיה מחזיקה את אחד משלושת חילות האוויר הגדולים באירופה ובמזרח התיכון. צי מטוסי הקרב שלה מבוסס על בין 250 ל 300 מטוסי F16 מדגם D. מדובר במטוסים ישנים המקבילים למטוסי F16 הישראלים המכונים ״ברק״. חלק מהמטוסים מהדגמים הללו הם דו מושביים וחלקם חד מושביים. לחיל האוויר יש את מטוסי F16i שהם מדגם מתקדם יותר מבלוק 60. והם בעצם ״סוס העבודה״ של חיל האוויר הישראלי.
לצד מטוסי F16, חיל האוויר הטורקי מחזיק גם בעשרות מטוסי פאנטום שיוצרו בשנות השבעים. מחצית מצי הפאנטומים של הטורקים עברו שידרוג והשבחה בשנות האלפיים בתעשייה האווירית בישראל ומרבית המערכות שבו הן ישראליות. טורקיה החברה בברית נאט״ו, עמדה לרכוש מטוסי F35 מארצות הברית היא אף נכללה בתוכנית הפיתוח JCF. התוכנית שפיתחה את F35 בשלושת התצורות שלו: לנחיתה והמראה רגילה, נחיתה והמראה אופקי, ונחיתה והמראה על נושאות מטוסים.
הטורקים עשו טעות דרמטית כאשר רכשו לפני כעשור את מערכות ההגנה האווירית הרוסית S300. בעקבות כך החליט הפנטגון לאסור יצוא טכנולוגיה אווירית מתקדמת לטורקיה ובראש בראשונה מכירת מטוסי F35. החשש הגדול הוא מזליגת ידע על יכולות החמקנות של המטוס למערכות היירוט הרוסיות.
מי שכן יזכה לקבל את ה F35 הוא חיל האוויר היווני, שהרי גם יוון חברה בברית נאט״ו. בין טורקיה ויוון יש עוינות ארוכת שנים עוד מתקופת מלחמת העולם הראשונה ובחמישים השנים האחרונות, גם סביב סוגית האי ומדינת קפריסין. הטורקים לחוצים מאוד מהאפשרות שהיוונים ישיגו עליונות אווירית באזור. זה הוביל את נשיא טורקיה רג׳יפ טאיפ ארדואן. לפעול מול ממשל טראמפ להביא לשדרוג חיל האוויר הטורקי.
בשיחות המתנהלות כרגע מבקשים התורכים מספר חלופות מהאמריקנים: שדרוג טייסות F16 לבלוק 70 – מדובר ביכולות מרובות הכוללות מכ״מ הכמעט זהה למכ״מ של F35 – וכן מערכות אש מתקדמות ויכולת טיסה ארוכה יותר. השדרוג שהטורקים מבקשים כולל רכישת טייסות חדשות ושדרוג מטוסים מהדגם הישן. במקביל ביקשו התורכים גם את רכש החמקנים כפי ששכנתה יוון אמורה לקבל בקרוב.
מירוץ החימוש בבלקן עשוי להעביר לא רק את המדינות הבלקניות ובראשן טורקיה ויוון, אלא גם את ישראל ומדינות נוספות. ישראל באופן רשמי לא מתייחסת לסוגיה אבל היא העבירה את עמדתה לטראמפ ולצמרת הממשל והפנטגון. גורמים בארצות הברית העריכו כי בכל תרחיש של אספקה, מטוסי F16 המשודרגים הראשונים ימסרו לטורקים רק בעוד 6-7 שנים. אולם ישנה גם ההערכה שהממשל האמריקאי לא יוכל בסופו של יום להעביר את רכש מטוסי F35 לטורקים.