הושגו הסכמות בין ההסתדרות לאוצר על פיצוי השכירים שנפגעו ממבצע “עם כלביא”. לאחר דיונים ממושכים, יו”ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, והממונה על השכר באוצר, אפי מלכין, הגיעו להסכמות עקרוניות על פיצוי לעובדי המגזר הציבורי שנעדרו מעבודתם במהלך מבצע “עם כלביא”.
ההבנות, שנחשפו לראשונה בוואלה, נועדו להעניק רשת ביטחון לשכירים שנעדרו מסיבות מוצדקות, ובה בעת להביע הוקרה לעובדים ששמרו על הרציפות התפקודית של השירות הציבורי בתקופת הלחימה. על פי ההסכמות, עובדים שמקום עבודתם נסגר או צומצם עקב הנחיות פיקוד העורף יהיו זכאים לתגמול מלא – 100% מהשכר המשולם בגין חופשה על חשבון המעסיק. הזכאות תחול גם על עובדים שלא נקראו לעבודה בפועל או שלא נדרשו לתגבור במקום חלופי, לרבות עבודה מרחוק.
הורים לילדים עד גיל 14 שנעדרו מעבודתם לצורך השגחה עקב סגירת מוסדות החינוך, ועובדים שטיפלו בבני משפחה עם מוגבלות, יהיו זכאים גם הם לתגמול מלא מהשכר, על חשבון המעסיק.
עובדים שנעדרו מסיבות אחרות במהלך התקופה יהיו זכאים לתגמול בגובה 70% מהשכר, והיתרה תקוזז מימי החופשה הצבורים שלהם. מי שלא עבד כלל בתקופה אבל נכלל במסגרת הסיבה המזכה, יהיה זכאי ליום חופשה נוסף בהתאם למתווה שיפורט בהסכם. ההסדרים יחושבו לפי יחס ימי ההיעדרות בפועל.
עוד סוכם, כי עובדים שפונו מבתיהם עקב נזק ישיר למקום מגוריהם במהלך המלחמה יהיו זכאים לתגמול מלא, בגובה 100% מהשכר, לכל יום היעדרות. הסדר ייחודי נוסף הושג עבור עובדים ששהו בחו”ל במהלך התקופה, ולא הצליחו לשוב ארצה עקב ביטול טיסות: הם יהיו זכאים לתגמול בגובה 80% מהשכר על הימים שתוכננו מראש כחופשה, בעוד יתרת הימים – 20% – תנוכה מימי החופשה של העובד.
עובדים שנקראו לעבודה או הוצעה להם חלופה סבירה, לרבות עבודה מרחוק או מעבר למקום עבודה אחר, אך סירבו להגיע, לא יזכו לפיצוי, וימי ההיעדרות יחושבו על חשבון ימי החופשה השנתית שלהם.
כל ההבנות שהובאו במסמך המשותף הן עקרוניות בלבד, וטעונות עיגון רשמי במסגרת הסכם קיבוצי, כנהוג. הדיונים בין הצדדים נמשכים בימים אלה, והם נועדו לעגן את המתווה באופן ברור ומוסדר מול כלל המעסיקים במגזר הציבורי.
“הצדדים ביקשו להביע הוקרה לעובדי המגזר הציבורי, שנרתמו גם במהלך מבצע ‘עם כלביא’ והבטיחו את תפקוד המדינה בתנאי חירום”, כתבו בר דוד ומלכין. “כל אחת ואחד מהם, שממשיכים להירתם פעם אחר פעם, הם גאוות השירות הציבורי”.
ההסכמות צפויות להשפיע על מאות אלפי עובדים בשירות הציבורי, בהם עובדי רשויות מקומיות, מערכת החינוך, הבריאות, הרווחה, התחבורה והמגזר הממשלתי, שנעדרו מעבודתם בתקופה שהוגדרה במסמך כ”התקופה”.