More
    Homeנדל"ןדיור תחת אש: המלחמה עיצבה מחדש את שוק הנדל"ן הישראלי - וזו...

    דיור תחת אש: המלחמה עיצבה מחדש את שוק הנדל”ן הישראלי – וזו בעיה




    שבוע חלף מאז שהסתיימה המערכה נגד איראן, בזמן שאלפי אנשים פונו מבתיהם שנהרסו או נפגעו, התברר ששוק השכירות הושפע אף הוא מהמצב הזה. תושבים רבים מוצאים עצמם לא רק מול קירות בתיהם שהתמוטטו, אלא מול שוק נדל”ן שקורס על גבם. מחסור חמור בדירות ועליות מחירים חדות הפכו את החיפוש אחר קורת גג זמנית למסע יקר ומייאש.

    “זו בעיה עמוקה יותר ממה שנראה”, טוען יועץ הנדל”ן רונן שמש, הבעלים של משרד התיווך “מקסי ריל נכסים” שפועל באזור תל אביב. “עוד לפני שנפגעו פה בתים מטיל איראני, יש אזורים גדולים בתל אביב שעוברים תמ”א 38 ופינוי־בינוי, וזה גורם לאלפי תושבים לחפש דירות להשכרה לטווח זמן של שנתיים־שלוש. אז הביקוש גדול. מאז 7 באוקטובר נוספו לעיר מפונים שחלקם חיפשו דירות למגורים”.

    זירת נפילה בתל אביב (צילום: אבשלום ששוני)
    זירת נפילה בתל אביב (צילום: אבשלום ששוני)

    יש מספיק נכסים להשכרה בתל אביב?
    “ממש לא. וברגע שאין הרבה היצע, המחירים עולים. לדוגמה, דירת שני חדרים שאפשר היה לשכור ב־4,500 שקלים לחודש תעלה 6,000. בנוסף, אנשים מעדיפים דירות שיש בהן ממ”ד או מקלט, ואלה דברים שאין בכל בניין ישן בתל אביב, אז גם זה אתגר. בשורה התחתונה, אם לפני המתקפה האיראנית היה קשה למצוא דירות בתל אביב, עכשיו זה קשה על אחת כמה וכמה”.

    “היום אנשים מחפשים קשרים אישיים למשכירים, מישהו שמכיר מישהו, כדי לתפוס דירה במחיר ‘רגיל’. אבל כללית, אנחנו במדינת תל אביב, ומי שרוצה לגור פה יודע שהוא יצטרך לשלם”.

    המצב רק יחמיר

    בפתח תקווה, עיר נוספת שספגה פגיעות טילים ופינוי בתים, התמונה שונה, לדברי יועץ הנדל”ן יאיר קמיר. “כרגע אני לא רואה עלייה במחירי השכירויות. אף אחד מהלקוחות שאני מתווך את הנכסים שלהם להשכרה לא העלה מחירים למפונים, אלא להפך”.

    “אנשים מבינים את המצב ואין להם לב להעלות מחיר למי שביתו נהרס”, הוא טוען. “נכון ששכירות לטווח קצר, לחודשים בודדים, יקרה קצת יותר משכירות ארוכה, אבל זה לא דרסטי. יכול להיות שבעוד ארבעה חודשים נראה עלייה במחירים בפתח תקווה, כשיהיה יותר ביקוש”.

    אז מה הבעיה העיקרית בהשכרת דירות בפתח תקווה כרגע?
    “הבעיה היא שכמעט אין דירות להשכרה, בטח לא באזורים שנפגעו מטילים. הבעיה היא לא המחירים, אלא העובדה שאנשים רוצים להישאר באזור שבו הם גרו כי הילדים שלהם לומדים בבית ספר באזור, העבודה שלהם שם וגם הקהילה שלהם – אבל זה כמעט בלתי אפשרי. לפני כמה ימים פנה אליי לקוח שביתו נפגע ואמר שהוא מוכן לשלם כל סכום כדי לשכור בדחיפות דירה קרובה לשם. אבל אין. יש פה מצב לא פשוט, ואני מעריך שהוא רק יהיה קשה יותר”.

    הבניין בפתח תקווה שנפגע מטיל איראני (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
    הבניין בפתח תקווה שנפגע מטיל איראני (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

    למה שיהיה קשה יותר?
    “כי כרגע המפונים יושבים בבית מלון. ב־17 ביולי הם נאלצים להתפנות ולמצוא דירות, ואין סיכוי שכל המפונים ימצאו דירות באזורים שהם רוצים בפרק זמן כזה. זה לא יכול לקרות בשום מצב”.

    מה אנשים מבקשים בדירות שהם מחפשים?
    “עכשיו אנשים דורשים אך ורק דירות עם ממ”ד או מקלט, וזה בעייתי, כי אין הרבה פנויות כאלה כרגע”.

    לדברי קמיר, הפתרון למשבר הדירות צריך לבוא מהשלטון המקומי: “העיריות חייבות לעשות משהו כי הבעיה העיקרית פה היא הבירוקרטיה. העיריות צריכות לקדם במהירות את נושא האישורים לפינוי־בינוי ותמ”א 38 כי לא יכול להיות שבניין שיש בו 14 דיירים, כשמימינו ומשמאלו יש בניינים חדשים עם 42 דיירים, צריך לחכות שנים לאישורים לקידום הבנייה”.

    “אזורים שמלכתחילה מתוכננים לעבור פינוי־בינוי או תמ”א צריכים לקבל עדיפות ראשונה בקבלת האישורים, כדי שאפשר יהיה לאכלס יותר אנשים. בעוד שבועיים איראן יכולה לתקוף שוב, ויהיה הרס נוסף – ומי יספק אז דירות לתושבים? העיריות גם צריכות לפעול להקמת בניינים חדשים, עם מקלטים וממ”דים, שיחליפו את הבניינים הישנים”.

    פגיעת הטיל האיראני בבניין בפתח תקווה (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
    פגיעת הטיל האיראני בבניין בפתח תקווה (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

    למצוא מהרגע להרגע

    העיר באר שבע ספגה במלחמה מכות קשות ביותר. גם משבר הדיור מושפע מכך, כמובן. “זו סיטואציה קשה מאוד”, אומר סער וקסלר, מתווך נדל”ן בבאר שבע שעומד בראש משרד התיווך “ONE נכסים”.

    “הרבה משפחות נשארו ללא בתים והן צריכות סיוע של כניסה מיידית, לדירות מרוהטות עם ממ”ד, וזה לא דבר שקל למצוא מהרגע להרגע. הבעיה העיקרית היא שאנשים שבתיהם נפגעו אבל לא נהרסו מחפשים לשכור דירות לטווח קצר, ורוב בעלי הנכסים מעדיפים להשכיר לטווח ארוך”.

    מה תהיה ההשפעה על מחירי השכירות, להערכתך?
    “קשה עדיין לראות מה תהיה ההשפעה על המחירים, אבל אני מניח שהם יעלו, כי אם יש 5,000 משפחות בערך שצריכות לשכור דירות, זה נתון שמזניק את הביקוש. ועלייה בביקוש משמעותה עלייה במחירים. חשוב לזכור שבבאר שבע יש גם סטודנטים שמאיישים לא מעט מהדירות השכורות, והם עדיין עם חוזים. אין הרבה דירות פנויות כרגע. אנשים גם לא רוצים לרדת ברמה”.

    פגיעה ישירה בבאר שבע (צילום: זאב דיקמן)
    פגיעה ישירה בבאר שבע (צילום: זאב דיקמן)

    “מישהו שהייתה לו דירה חדשה עם ממ”ד לא יחפש דירה ישנה בלי ממ”ד ובלי מקלט. עוד בעיה היא שהרבה אנשים רוצים לשכור דירה בשכונה שבה הם גרו, בין היתר בגלל המסגרות של הילדים, אבל אין בהכרח דירות פנויות באזורים האלה. אני מאמין שככל שהעיר תתפתח, והיא נמצאת בשלבי פיתוח, הבעיות האלה יצטמצמו”.

    בכל שנותיך כמתווך נתקלת בפער כזה בין ביקוש להיצע?
    “לא, אין ספק שזה משהו אחר, ועדיין מוקדם לבחון את ההשפעות כי זה טרי מאוד”.

    המשבר הנוכחי חושף פעם נוספת את שבריריותו של שוק הדירות השכורות בישראל ואת אי־יכולתו להתמודד עם מצבי חירום. אם לא תיבנה תוכנית לאומית בתחום הדיור, הכוללת מאגר דירות להשכרה, פתרונות מגורים גמישים ומנגנוני פיקוח על המחירים, נמצא את עצמנו מופתעים שוב באירוע הבא. 





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img