More
    Homeטכנולוגיהגוגל מנסה לדבר דולפינית: בינה מלאכותית חדשה עשויה לאפשר שיחה עמם

    גוגל מנסה לדבר דולפינית: בינה מלאכותית חדשה עשויה לאפשר שיחה עמם




    בעיצומם של דיונים על ההשפעה ההולכת וגוברת של הבינה המלאכותית על חיי האדם, מודל חדש ויוצא דופן מציע להרחיב את גבולות השפה גם אל תוך האוקיינוס. גוגל, בשיתוף עם מכון ג’ורג’יה לטכנולוגיה ועם עמותת Wild Dolphin Project  החוקרת דולפינים באיים הבהאמים, הודיעה על התקדמות בפיתוח מודל למידת שפה גדול (LLM) שמטרתו לפענח את שפת הדולפינים – ואולי אף “לדבר” אותה.

    המודל החדש, שנקרא DolphinGemma הוזן בעשרות אלפי שעות של הקלטות אקוסטיות של דולפינים מהמין Stenella frontalis,  הידוע ביכולתו לתקשר באמצעות קליקים, שריקות ורצפים מהירים של קולות – תופעה הנקראת Burst Pulses . דולפינים משתמשים ברצפים אלה במהלך משחק, חיזור ולעיתים גם בעימותים.

    “כששמעתי לראשונה את הצלילים שנוצרו על ידי המודל, רקדתי סביב החדר”, סיפר ד”ר ת’אד סטארנר, חוקר בינה מלאכותית מגוגל ומכון ג’ורג’יה. “במשך שנים ניסיתי לייצר Burst Pulses בעזרת תוכנות רגילות ולא הצלחתי. אבל המודל יצר את זה לבד, בלי שורות קוד – מתוך מה שלמד מהנתונים.”

    בניגוד לגישות קודמות שניסו לתרגם קולות דולפינים למילים, המודל החדש לא מנסה “לתרגם”, אלא לזהות ולבנות מבנים קוליים שמחקים את השפה הדולפינית. הרעיון הוא שהמערכת תלמד לזהות תבניות קוליות מסוימות ולשייך אותן למצבים מסוימים – כמו משחק עם חבר, מפגש עם עצם חדש, או עימות.

    הצוות מפתח כעת גם טכנולוגיה בשם CHAT – מערכת שמע ניידת על גופם של צוללנים, המאפשרת הפקת קולות “דולפיניים” מתוכנתים בזמן אמת. החוקרים מנגנים צליל חדש, שמיוצר על ידי הבינה המלאכותית, תוך כדי שהם מצביעים על אובייקט מסוים – למשל צעצוע או צמח ים – ובודקים האם הדולפינים חוזרים על הצליל או מגיבים אליו באופן עקבי.

    “המטרה היא לראות אם הדולפינים יכולים ללמוד או לזהות מילה חדשה”, מסבירה ד”ר דניס הרזינג, מייסדת הפרויקט. “במקום שייקח לנו 150 שנה לעבור ידנית על כל ההקלטות, המודל מאפשר לזהות תבניות בתוך ימים”.

    אלא שחלק מהמומחים מזהירים מנגד שייתכן שכלל אין לדולפינים “מילים” אמיתיות. שפה אנושית הם גורסים, כוללת תחביר ומבנים אינסופיים. לדולפינים אולי יש סימנים, אבל אין המדובר בהכרח בשפה.

    עם זאת, גם אם המודל אינו מצליח לתרגם או ליצור “שיחה”, עצם העובדה שדולפינים עשויים לזהות דפוסים או לצפות לתגובה קולית – פותחת צוהר להבנה של יכולותיהם הקוגניטיביות. לדעת החוקרים, גם תגובה עקבית לקולות חדשים יכולה ללמד על זיכרון, למידה, תשומת לב ואף תקשורת בסיסית.

    פרויקטים נוספים בעולם שואפים לתקשר עם בעלי חיים בעזרת בינה מלאכותית, ביניהם Earth Species Project שמתמקד בעורבים ו- CETI שמנסה לפענח את שפת הלוויתינים. לשאלה האם אי פעם נוכל לנהל “שיחה” עם דולפין, עונים החוקרים בזהירות: סביר שלא. אבל עצם הניסיון להבין – עשוי לשנות את הדרך שבה אנחנו רואים את מקומנו בעולם החי. 





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img