על פי דיווח ב”פייננשל טיימס”, ייצור מטוסי הטייפון הבריטים נעצר בגלל מחסור בהזמנות חדשות, מה שמעורר חששות מאובדן היכולות של תעשיית התעופה הצבאית בבריטניה. הטייפון הורכב במשך עשרות שנים במפעל של החברה הבריטית BAE Systems בוורטון שבלנקשייר. עם זאת, עבודות פס ההרכבה הסופיות הואטו והמפעל מתכונן לספק את מטוס הטייפון האחרון לקטאר, במסגרת הזמנה בשווי חמישה מיליארד ליש”ט שהוזמנה ב-2017.
הממשלה הבריטית לא הזמינה מטוסים חדשים מאז 2009, בעוד הזמנות מסעודיה וקטאר טרם הגיעו להסכמה סופית. אם הזמנות חדשות לא יוזמנו בקרוב, עלול להיווצר אובדן של כישורים תעשייתיים חשובים, הנחוצים לבניית הדור הבא של מטוסי קרב שרון גרהאם, מזכ”לית איגוד עובדים יוּנייט, סיפרה לעיתון הבריטי שעובדים ב-BAE ובכל תעשיית הביטחון הבריטית “ישאלו איך ממשלה שמבטיחה להפוך את צורכי ביטחון למנועי צמיחה בריטית, מקומות עבודה בריטיים, כישורים בריטיים וחדשנות בריטית, יכולה לתת לזה לקרות”.
הטייפון נבנה תוך כדי שיתוף פעולה של חברות תעשייה אירופיות, הכולל את BAE, איירבוס ולאונרדו, כאשר כל חברה בונה חלקים שונים לכל מטוס. הן גם מפעילות פס הרכבה סופי בכל מדינה שותפה – כאשר מדינה שותפה מזמינה מטוסים, או מובילה עסקת יצוא – היא מרכיבה את המטוס.
לפי “הפייננשל טיימס”, ההחלטה האחרונה של הממשלה הבריטית לרכוש מטוסי קרב F-35A מתוצרת ארה”ב, במקום להתחייב להזמנות חדשות של הטייפונים המתקדמים ביותר, הציתה מחדש את הדיון על סדרי העדיפויות הביטחוניים שלה. למרות שבריטניה התחייבה לשדרג את מטוסי הטייפון הנוכחיים שלה, היא לא הגישה הזמנה לדגם החדש ביותר.
שר הביטחון הבריטי ג’ון הילי סירב בשבוע שעבר להיכנס לפרטים האם יגיש הזמנה חדשה, אולם הוא אמר שהסקירה הביטחונית האסטרטגית האחרונה אישרה את חשיבות הטייפון, כמו גם התחייבות לשדרוגים. הילי גם אמר לוועדת הביטחון הבריטית ששהמדינה מצפה לרכישה חדשה של 27 מטוסי F-35 שיתחילו להגיע עד סוף העשור, מהם 15 יהיו מדגם מטוסי F-35B המסוגלים לפעול מנושאות מטוסים ו-12 מהמטוסים יהיו מדגם F-35A, שזולים יותר וגם מסוגלים לשאת פצצות גרעיניות טקטיות – לפי הדיווח ב”פייננשל טיימס”.
העיתון דיווח כי מנהלים מהתעשייה האווירית הבריטית, אמרו שיש התקדמות בשיחות על הזמנות יצוא חדשות של מטוסים הטייפון מקטאר, סעודיה וטורקיה. מול הפחד מאובדן המקצועיות של התעשייה הבריטית עקב הקפאת יצור המטוסים, מסרה חברת BAE אמרה שהיא “מנוסה בלנהל את הדרישות המשתנות של תוכנית הטייפון, כדי להבטיח שנשמור על הכישורים של המומחים שלנו”.
“הרמה הגבוהה של עניין, מחויבות והשקעה במטוס מלקוחות נוכחיים ופוטנציאליים, נותנת לנו ביטחון שייצור הטייפון בבריטניה ייקח אותנו לעשור הבא”, הוסיפה BAE. משרד הביטחון הבריטי אמר שהטייפון יישאר “עמוד השדרה של ההגנה האווירית של בריטניה לפחות עד שנות ה-40 של המאה”. בהמשך ההודעה הוסיפו שבריטניה “מובילה בייצוא למדינות אחרות” וכי ההשקעה העתידית בטייפון “כפופה לתוכנית השקעות הביטחון, שתפורסם מאוחר יותר השנה”, כך לפי הדיווח ב”פייננשל טיימס”.