בירושלים ובוושינגטון מתכוננים לביקור שאמור להיות אחד המשמעותיים של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתקופה האחרונה. רשמית, מדובר ב”שיח מדיני ביטחוני”, אך מאחורי הקלעים מתגבש מהלך שיש בו כדי להכריע את גורל המלחמה המתמשכת בעזה – כולל היבטיה המדיני והפוליטי לצד הפן הצבאי גרידא, ואולי – גם את עתידו הפוליטי של נתניהו עצמו.
ההקדמה לביקור מתרחשת כבר עכשיו: השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר נחת אתמול בוושינגטון, כשהוא חמוש במסרים מדויקים לקראת השיחות בבית הלבן. מטרת השיחות ברורה – לסלול את הדרך לפגישה ישירה בין נתניהו לנשיא טראמפ בתחילת השבוע הבא, כזו שתעגן את המדיניות הישראלית החדשה – או לפחות תציג אותה ככזו.
אך מה באמת מונח על השולחן?
הפסקת אש – הכרח מדיני במסווה של מהלך ביטחוני
האינטרס האמריקאי ברור: הפסקת אש מיידית בעזה, שתחזיק לפחות 60 יום ותאפשר מרחב לשחרור החטופים. מנקודת מבט ישראלית, מדובר בשינוי טון משמעותי – ממדיניות של “חיסול חמאס ללא פשרות” למהלך שכולל משא ומתן על תנאי סיום המלחמה. יש בירושלים אלה שמעריכים כי הפעם ההתקדמות במסלול של עסקה תהיה חד-סטרית. טראמפ יותר מדי מעוניין לראות את הפסקת המלחמה בעזה כדי לאפשר חזרה ללחימה במקום הגעת הצדדים לישורת האחרונה.
יש בסיס להעריך כי נתניהו, שכבר מזמן הבין שזירת הלחימה הפכה לנטל מדיני, משתמש בביקור ככלי לעטוף את השינוי במעטפת של שותפות עם המעצמה הגדולה בעולם. תחת לחץ ציבורי הולך וגובר – הוא בוודאי בוחר להיראות כמי שמוביל פתרון, ולא נגרר אליו.
האיראן שבחדר
הקרב בין ישראל לאיראן אמנם הסתיים, אך לפי הערכות בישראל ובארצות הברית, המערכה רק הועברה למצב “סטנד ביי”. אף אחד מהצדדים לא הניח את נשקו באמת – ודווקא השקט היחסי רק מדגיש את מורכבות המצב.
ישראל, שמודעת לכך שוושינגטון מעוניינת בחידוש המשא ומתן עם טהרן, רוצה להיות מעורבת בכל תרחיש אפשרי: בין אם מדובר בהתקרבות דיפלומטית ובין אם בהצתת עימות מחודש. בשני המקרים – ירושלים דורשת להיות לא רק מעודכנת, אלא גם בעלת השפעה על קבלת ההחלטות.
טראמפ מפרט על התקיפה באיראן ב”פוקס ניוז” (צילום :פוקס ניוז)
לצורך כך, נתניהו מכוון לשיח אישי, ישיר ובלתי אמצעי – לא עוד שיחות טלפון, אלא שיחה אסטרטגית בחדר הסגלגל, פנים אל פנים עם נשיא ארצות הברית. ההבנה היא שבמזרח התיכון הדינמיקה יכולה להשתנות בן רגע – וישראל לא יכולה להרשות לעצמה להישאר מחוץ למעגל קבלת ההחלטות.
נורמליזציה בגרסה חדשה – טראמפ רוצה בהישג ולא בדיבורים
ברקע השיחות עומדת שאיפה נחרצת: טראמפ לא מוכן להסתפק בדיבורים לטווח ארוך – הוא נחוש להביא הישג מעשי ובקרוב ככל הניתן. על הכוונת – סוריה. לפי גורמים שמביטים על המהלך בוושינגטון, מדובר ברגע “מומנטום אופטימלי”: הנשיא הסורי החדש, אחמד א-שרע, מבקש הסרת סנקציות. סיבה טובה לחשוב על תמורות ראויות. למשל, אחד הדברים שסוריה יכולה להביא מצידה הוא הסכם שלום עם ישראל.
בוושינגטון לא רק מדברים, אלא גם פועלים. בזמן האחרון הנשיא טראמפ פועל לביטול הסנקציות מעל סוריה, תוך פנייה ישירה לנשיא החדש, ועידוד חיבור סוריה ל”הסכמי אברהם”. טראמפ רואה הזדמנות – החלפת סנקציות בתמריצים, ישראל בהחלט יכולה להיות חלק מהמשחק האזורי החדש.
התקווה היא להסכם נורמליזציה מעשי – לא עוד ‘טקסי שלום’, אלא הסכם שבו כל צד מקבל תוצאה ממשית: סוריה מקודמת לליגה אחרת, ישראל מקבלת שקט גבולי וריבונות ברורה על הגולן.
הכוונות לחוד והתוצאות לחוד, אך כבר כעת ניתן לומר כי הביקור בוושינגטון אינו עוד גיחה מדינית שגרתית. הוא משלב בתוכו שלושה מרכיבים שיכולים לשנות את המפה: הסכם הפסקת האש בעזה, שליטה בתרחישי העתיד מול איראן, קידום הסכם שלום אפשרי עם סוריה, ויש גם בונוס – חיזוק פוליטי לקהל הבית שיעקוב אחרי המתרחש ויסיק מסקנות אלקטורליות.