ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להמריא היום (ראשון) אחר הצהריים לוושינגטון, שם ייפגש עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, במסגרת ביקור מדיני חשוב שבמרכזו: סוגיית עסקת החטופים והפסקת האש בעזה, הנושא האיראני, שיתופי פעולה ביטחוניים וכלכליים בין ישראל לארצות הברית, וכן יוזמה להרחבת הסכמי אברהם.
הפגישה המרכזית בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא טראמפ בחדר הסגלגל נקבעה ליום שני בשעה 18:30 (01:30 בלילה, שעון ישראל). בלשכת ראש הממשלה נעשים ניסיונות להקדמת הפגישה, אך לפי שעה לא חל שינוי בלוחות הזמנים.
לפני הפגישה בבית הלבן, נתניהו יקיים סדרת פגישות מדיניות במעון האורחים הרשמי של הנשיא עם מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו ועם שליחו המיוחד של טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף. פגישות אלה יעמדו בצל פתיחת המשא ומתן לעסקת החטופים והפסקת האש, שיחל היום בדוחא, בירת קטאר, בהשתתפות משלחת ישראלית בכירה.
ביום שלישי צפוי ראש הממשלה להיפגש עם בכירים בקונגרס ובסנאט, משתי המפלגות, ולהציג את עמדת ישראל בנוגע להסכם הפסקת האש ולסיכונים בזירה האיראנית. ביום רביעי יבקר לראשונה במסגרת הביקור בפנטגון, לפגישה עם מזכיר ההגנה האמריקני פיט הגסת’. נתניהו צפוי לשוב לישראל ביום חמישי ולנחות בנתב”ג ביום שישי בבוקר.
במוקד הביקור: עסקת חטופים והפסקת אש
סוגיית עסקת החטופים צפויה לעמוד במרכז סדר היום של הפגישות – הן עם ויטקוף והן עם טראמפ עצמו. בבית הלבן הביעו תקווה להתקדמות במשא ומתן, ויש להניח כי הצעות אמריקאיות לפשרה בנושאים השנויים במחלוקת יובאו בפני נתניהו.
נתניהו שואף לקדם מתווה מוסכם לשחרור מדורג של חטופים ולהפסקת אש בת 60 יום. טראמפ, שמעורב אישית בפרטי העסקה, צפוי לדון עם נתניהו בסוגיית הערבויות האמריקאיות לקיום ההסכם – ובמיוחד במשא ומתן שיתקיים על תנאי סיום הלחימה. ביום שני, לפני כניסתו לבית הלבן, ייפגש נתניהו כאמור עם רוביו ועם ויטקוף. השיחות צפויות לעסוק בפרטי המתווה ובהפעלת לחץ אמריקאי ואזורי על חמאס.
איראן: חזרה לדיפלומטיה או החרפת לחץ?
הנושא האיראני יתפוס מקום מרכזי בביקור. נתניהו צפוי לדרוש הקשחת העמדה האמריקאית כלפי איראן, על רקע ניסיונותיה לחדש את תוכנית הגרעין. מנגד, טראמפ בוחן אפשרות להחזרת הדיאלוג הדיפלומטי עם טהראן, תוך תיאום עם ישראל על גיבוש חזון אזורי להרתעה ומניעת התחמשות גרעינית.
מבצע “עם כלביא”, שחשף מתקנים רגישים באיראן, הדגיש לדעת גורמים בישראל את הצורך בהחרפת הלחץ ובהיערכות למניעת ניסיונות שיקום עתידיים מצד הרפובליקה האסלאמית.
הרחבת הסכמי אברהם
טראמפ שואף להרחיב את הסכמי אברהם למדינות נוספות, בהן סוריה וערב הסעודית, ולהעמיק את השילוב הכלכלי־מדיני במזרח התיכון. במהלך הפגישה עם נתניהו צפוי עדכון על מגעים עם מדינות ערביות נוספות, לצד הצעות לחבילות סיוע כלכלי כתמריץ להסכמות מדיניות.
לפי מקורות דיפלומטיים, תיתכן אף הכרזה על קידום שלב ראשון בדיאלוג ביטחוני בין ישראל לסוריה, צעד שעשוי להוות פתיח לנורמליזציה.
שיתוף פעולה ביטחוני־כלכלי
בין הסוגיות שיידונו: עסקאות נשק חדשות, סיוע ביטחוני לישראל והסרת מגבלות על טכנולוגיות צבאיות מתקדמות. טראמפ צפוי לאשר עסקת חימוש בהיקף של 2.5–3 מיליארד דולר, הכוללת תחמושת מדויקת, מערכות “כיפת ברזל” וטכנולוגיות מודיעין. נתניהו, מנגד, יבקש להסיר מכסים חדשים שהוטלו לאחרונה על ייצוא מישראל, ולגבש הסכם סחר מחודש שיקל על יצואנים ישראלים.