More
    Homeפוליטי - מדיניבנימין נתניהו ימריא לביקור באזרבייג'ן כדי לקדם מספר מטרות

    בנימין נתניהו ימריא לביקור באזרבייג’ן כדי לקדם מספר מטרות




    ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לנחות בקרוב בבאקו, בירת אזרבייג’ן, לביקור מדיני שיתמקד בשני נושאים מרכזיים: שילובה של אזרבייג’ן במסגרת “הסכמי אברהם”, וניסיון לתווך בין ירושלים לאנקרה לנוכח חילוקי הדעות סביב הנעשה בסוריה.

    במהלך החודשים האחרונים דווח כי נתניהו ושר החוץ גדעון סער הביעו עניין בהרחבת “הסכמי אברהם” גם למדינות שאינן חלק מהעולם הסוני. אזרבייג’ן, מדינה חילונית בעלת רוב מוסלמי שיעי, נתפסת כשותפה טבעית למהלך. הקשרים האסטרטגיים בין ירושלים לבאקו – בתחומי הביטחון, האנרגיה והמודיעין – נמשכים כבר עשרות שנים.

    במרץ 2025, שיבחו גורמים מדיניים בירושלים את באקו כמודל של שיתוף פעולה אזורי. נתניהו כינה את היחסים “ייחודיים”, והדגיש את תרומתה של אזרבייג’ן לעולם המוסלמי.

    שר החוץ סער ציין כי הכללת אזרבייג’ן בהסכמים תעביר מסר ברור של עמידה משותפת מול ההשפעה האיראנית. בתקשורת תיארו את ההידוק בין ישראל לאזרבייג’ן כגורם שמעורר דאגה באיראן, במיוחד לאור הקרבה בין שתי המדינות.

    באמצע מרץ, הגיע לבאקו סטיב ויטקוף – שליחו של נשיא ארה”ב דונלד טראמפ – כחלק ממאמץ דיפלומטי מתואם בין וושינגטון, ירושלים ובאקו. לדברי גורמים מדיניים, התיאום בין המדינות התחזק לאחר נאומו של נתניהו בכנסת, שבו הדגיש את מחויבותו לשותפות האסטרטגית בין שלוש הבירות.

    סטיב ויטקוף (צילום: רויטרס)
    סטיב ויטקוף (צילום: רויטרס)

    נשיא אזרבייג’ן, אילהם אלייב, הביע לפני כשבועיים דאגה עמוקה בנוגע למתיחות המתמשכת בין טורקיה לישראל. בנאום שנשא בפורום הבינלאומי “לקראת סדר עולמי חדש” (Facing the New World Order) באוניברסיטת ADA בבאקו, בו השתתפו יותר מ-80 מומחים מ-44 מדינות, הדגיש אלייב כי אזרבייג’ן רואה את עצמה כגורם מתווך פוטנציאלי בין שתי המדינות החשובות הללו.

    “אנו מוטרדים מהמחלוקות בין אחותנו ובעלת בריתנו טורקיה לבין ידידתנו ישראל”, אמר אלייב. “אנו עושים כל שביכולתנו לתווך”. הנשיא הזכיר כי טורקיה ואזרבייג’ן העלו רשמית את יחסיהן לרמת ברית ב-2021, ובמקביל הדגיש כי גם ישראל היא ידידה קרובה וחשובה של אזרבייג’ן, ידידות שהוכיחה את עצמה במצבים קשים לאורך השנים.

    נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן (צילום: רויטרס)
    נשיא טורקיה רג’פ טאיפ ארדואן (צילום: רויטרס)

    אלייב חשף כי אזרבייג’ן כבר מילאה בעבר תפקיד מתווך בין שתי המדינות. “אזרבייג’ן תיווכה בהסכם הראשון בין טורקיה לישראל. בתקופת המשבר הראשונה, מילאנו תפקיד פעיל בקירוב עמדותיהן של שתי המדינות”, אמר. הוא הוסיף כי מאמצי התיווך הקודמים נעשו בדיסקרטיות, מאחורי דלתיים סגורות, ומבלי לפרסם הצהרות רשמיות על כך.

    הנשיא האזרי תיאר את המצב הנוכחי כ”דז’ה וו” והביע מחויבות להמשיך במאמצי התיווך. “נעשה כל שביכולתנו לסייע. בשלב הנוכחי לא יהיה נכון מצדי לומר יותר מכך”, ציין. “בתיווך הראשון שלנו בין טורקיה לישראל לא פרסמנו הצהרה. גם היום ממשיכים תהליכים דומים. אנו מקווים לנורמליזציה של התהליך”.

    אלייב הדגיש כי יחסים רעועים בין טורקיה לישראל משפיעים לרעה לא רק על שתי המדינות הללו אלא גם על אזרבייג’ן ועל העולם בכללותו. “תהליך זה (נורמליזציה של יחסי טורקיה-ישראל) אסור שייעצר, ואזרבייג’ן עושה כל שביכולתה לתווך כאן”, הוסיף.





    Source link

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Must Read

    spot_img