העיתון “טהרן טיימס”, המזוהה עם המשטר האיראני, חשף הלילה (בין שני לשלישי) פרטים חדשים על שיחות עקיפות שהתקיימו לכאורה, ביום שבת האחרון בין שליח ארה”ב סטיב וויטקוף ושליח איראן סייד עבאס עראקצ’י במעונו של שר החוץ של עומאן. הדיווח עסק במסרים שהוחלפו בין השליחים לגבי עתיד תוכנית הגרעין האיראנית, הדרישה להסרת סנקציות – ובניסיון אירופאי בולט לעצור את המהלך.
לפי העיתון, עראקצ’י הבהיר כי איראן אינה מגיעה לשיחות כדי “לעשות הצגה”, וכי מטרתה העיקרית היא לבחון את כוונותיה של ארה”ב ולבדוק אם קיים פוטנציאל להסכם. הוא הדגיש שאיראן שואפת להסכם שבו שני הצדדים מרוויחים, אך לא תסכים בשום אופן לפרק את תוכנית הגרעין שלה. עם זאת, הוא ציין שאיראן תהיה מוכנה לנקוט צעדים שיבטיחו שהתוכנית לא תופנה למטרות צבאיות, וכי סוכנות האנרגיה האטומית הבינלאומית (IAEA) תהיה הגוף היחיד שיקבל גישה לפקח על האתרים הגרעיניים.
בתמורה, איראן דורשת הסרה של סנקציות במגזרים מסוימים, והתחייבות לכך שארצות הברית לא תוכל להחזיר את הסנקציות בהמשך מסיבות פוליטיות אחרות. כמו כן, עראקצ’י דרש קביעת מסגרת עקרונית שתאפשר את המשך השיחות – ואם ארה”ב מתנגדת להצעה האיראנית, עליה להציג חלופה.
מהצד האמריקאי, לפי הדיווח, ויטקוף “הבין שיידרשו ויתורים מצד וושינגטון, אך הוא לא הזכיר פירוק של תוכנית הגרעין או חזרה להסכם הגרעין המקורי (JCPOA), שממנו פרש הנשיא טראמפ ב-2018”.
כזכור, כבר בשבוע שעבר, הצהרותיו של ויטקוף החלו לרמוז על גמישות אמריקאית מאחורי הקלעים. בראיון ל”וול סטריט ג’ורנל”, ויטקוף הדגיש כי עמדת ארה”ב הרשמית דורשת פירוק מלא של תכנית הגרעין האיראנית, אך הוסיף: “זוהי עמדתנו היום, אבל ייתכן שנמצא דרכים אחרות להתפשר”. לדבריו, אם איראן תסרב לחלוטין לחסל את תכניתה, הנושא יועבר לנשיא טראמפ להחלטה סופית – מה שעשוי לאלץ את הבית הלבן לבחור בין המשך המאמצים הדיפלומטיים לבין נקיטת אפשרויות צבאיות.
אירופה מנסה לבלום את המו”מ דרך נתניהו?
העיתון אף טוען כי מדינות אירופה – גרמניה, בריטניה וצרפת, “מנסות לטרפד את השיחות”, בטענה שהן צריכות להיות חלק מהתהליך. לפי הדיווח של “טהרן טיימס”, הן שוקלות להפעיל את מנגנון ה”סנאפ-בק” (השבת הסנקציות של האו”ם) ואף דוחפות להכרה במשמרות המהפכה האיראניות (IRGC) כארגון טרור. כמו כן, הן פועלות לכאורה, להשפיע על ראש הממשלה בנימין נתניהו להצטרף לתהליך.
בנוסף, העיתון האיראני, שפועל כשופר רשמי של המשטר, מאשים את מדינות אירופה בניסיון ליצור קרע בין איראן לבעלות בריתה: “מדינות אירופה מתכננות להשיק קמפיינים תודעתיים במטרה ליצור קרע בין איראן לבין רוסיה וסין, מתוך אמונה שככל שגוברת תחושת הניכור מצד שתי בעלות הברית המרכזיות של טהרן – כך ייתקלו האיראנים ביותר קשיים בגיבוש הסכם מול ארצות הברית”.
האסטרטגיה של העיתון נועדה לשרת מספר מטרות אסטרטגיות ותקשורתיות, ביניהן – ביסוס הנרטיב לפיו איראן מותקפת דיפלומטית ולא מתוך מדיניות גרעינית עויינת. בנוסף, איראן מאותתת לבעלות בריתה שאירופה מנסה לחתור תחת הקשר איתן. רק בתחילת החודש, נחשף כי אנייה איראנית הנמצאת תחת סנקציות אמריקאיות נצפתה בנמל בנדר עבאס לאחר יציאתה מסין, תוך חשד בהובלת רכיבי טילים – גילוי מסוג זה עלול להחריף את המתיחות בין טהרן לוושינגטון, ולכן הפניית האשמות כלפי אירופה בדבר ניהול תעמולה ממוקדת נועדה להרחיק את מוקד האש מהקשרים הרגישים בין איראן לסין, ולבסס את אירופה כגורם מערער.
מנגנון הסנאפ-בק – חזרה לסנקציות או”ם
בהקשר זה, יש לציין כי מנגנון זה מאפשר לכל צד שחתום על הסכם הגרעין המקורי (JCPOA) “להחזיר” אוטומטית את כל סנקציות האו”ם שהוסרו עם חתימת ההסכם, במקרה שאיראן מואשמת בהפרה מהותית. לפני כארבעה חודשים, בריטניה, צרפת וגרמניה הודיעו למועצת הביטחון של האו”ם כי הן מוכנות – במידת הצורך – להפעיל המנגנון על איראן כדי למנוע מהמדינה השגת נשק גרעיני. אם יופעל, יהיו לכך השלכות קשות על הכלכלה האיראנית, שנמצאת בשפל היסטורי. בהקשר הישראלי, המהלך יחזק את עמדת ישראל, שלוחצת זה זמן רב להטיל סנקציות חדשות על איראן.