ארה”ב ואוקראינה עשו אתמול (רביעי) צעד דיפלומטי משמעותי, כאשר חתמו על הסכם אסטרטגי אשר נועד להעניק לוושינגטון גישה מועדפת למינרלים נדירים באוקראינה, תוך הקמת קרן משותפת לשיקום המדינה המותשת ממלחמה. ההסכם, שקודם על ידי הנשיא דונלד טראמפ, נחתם בוושינגטון לאחר חודשים ארוכים של משא ומתן מורכב, שהתאפיין בחוסר ודאות עד הרגע האחרון. על המסמך חתמו שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט, וסגנית ראש הממשלה האוקראינית הראשונה, יוליה סוירידנקו.
“הסכם זה מאותת בבירור על מחויבות ממשל טראמפ לאוקראינה חופשית, ריבונית ומשגשגת”, הצהיר משרד האוצר האמריקאי בהודעה רשמית שפורסמה ברשת החברתית X. ההסכם מגיע בנקודת זמן קריטית ביחסים בין המדינות, שהתערערו מאז כניסתו של טראמפ לתפקיד בינואר. עבור קייב, ההסכם מהווה מאמץ מרכזי לשיקום היחסים ולהבטחת המשך התמיכה האמריקאית במלחמתה נגד רוסיה, שנמשכת זה שלוש שנים.
לפי סוירידנקו, ההסכם יאפשר לוושינגטון לתרום ישירות לקרן השיקום, ואף עשוי לכלול “סיוע חדש, כגון מערכות הגנה אווירית לאוקראינה”, אם כי גורמים אמריקאים נמנעו מלהתייחס ישירות לטענה זו, על פי רויטרס. הנשיא טראמפ, שהדגיש לאורך כל הדרך את תפיסתו ש”ארה”ב צריכה לקבל משהו תמורת הסיוע לקייב”, רואה בהסכם אמצעי להשגת גישה למרבצי המינרלים הנדירים העשירים של אוקראינה, מהלך שעשוי לחזק את עצמאות אספקת המשאבים האסטרטגיים של ארה”ב.