ממשלת גרמניה היוצאת חסמה הצעה בריטית למכור עשרות מטוסי קרב מסוג יורופייטר טייפון לטורקיה בעקבות מעצרו של ראש עיריית איסטנבול, צעד שעלול ליצור מתיחות משמעותית בין לונדון לברלין, כך דווח אתמול (שישי) בטיימס הבריטי.
בריטניה הייתה בשלבי סיום של עסקה שכללה כארבעים מטוסי קרב, לאחר שג’ון הילי, שר ההגנה הבריטי, ביקר אצל עמיתו באנקרה. גורמים בריטיים טוענים כי טורקיה נחשבת לא רק כבעלת ברית הולכת וגוברת בחשיבותה בנאט”ו, אלא גם כשוק חשוב למטוסי היורופייטר, פרויקט המפרנס כ-20,000 משרות בבריטניה אך מיוצר בשיתוף פעולה עם שותפים בגרמניה, איטליה וספרד.
הבריטים נחושים גם לשמר את הייצור והייצוא של היורופייטר כדי לשמר את המומחיות הטכנית והיכולת התעשייתית הנדרשת לפיתוח מטוסי הקרב מהדור הבא, פרויקט “טמפסט”, המפותח בשיתוף פעולה עם איטליה ויפן.
אולם, על פי הדיווחים, ברלין הטילה וטו על העסקה עם טורקיה לאחר שאקרם אימאמאולו, היריב הפוליטי המשמעותי ביותר של הנשיא רג’פ טאיפ ארדואן, נעצר בחשד לשחיתות בחודש שעבר. המעצר עורר זעם בינלאומי, ותומכיו של אימאמאולו דחו את האישומים כבדיה שנועדה לחסל את המנהיג דה-פקטו של האופוזיציה.
אולף שולץ, הקנצלר הזמני של גרמניה, היה בין המנהיגים האירופיים שגינו את המעצר, ותיאר אותו כ”סימן רע מאוד” ו”מדכא” לעתיד היחסים בין טורקיה לאיחוד האירופי. העיתון העסקי הגרמני “הנדלסבלאט” דיווח כי ממשלתו של שולץ הפעילה את זכות הווטו שלה על מכירת היורופייטר בתגובה למעצר, אף שבריטניה נותרה נחושה להמשיך בעסקה.
טורקיה, המשקיעה רבות בהרחבת חיל האוויר שלה, הביעה עניין ברכישת 20 יחידות משומשות של דגם יורופייטר מוקדם יותר, ולאחר מכן עוד 20 יחידות מהדגם העדכני ביותר, “טראנש 4”. גרמניה כבר עיכבה את העסקה בעבר, בהעלאת התנגדויות הכוללות את העובדה שטורקיה עיכבה את הצטרפותה של שבדיה לנאט”ו, וכן את רכישת מערכות ההגנה האווירית הרוסיות S-400 על ידי טורקיה. באוקטובר, עם זאת, שולץ נתן את ברכתו למכירה במהלך ביקור באיסטנבול.
שינוי עמדה נוסף מצד גרמניה עלול להצית מחדש מחלוקת עם בריטניה בנוגע לייצוא מטוסי היורופייטר למזרח התיכון. בשנת 2023, ברלין חסמה תוכניות בריטיות למכור משלוח של המטוסים לערב הסעודית, בהצביעה על מעורבותה של המדינה במלחמת האזרחים בתימן ובחיסולו של העיתונאי הגולה ג’מאל חשוקג’י. לאחר לחץ מצד ממשלת רישי סונאק, שולץ הסכים לוותר.
מאז, היחסים הביטחוניים בין בריטניה לגרמניה השתפרו באופן משמעותי. הממשלה הקואליציונית הנכנסת בראשות פרידריך מרץ הבטיחה לבנות על הסכם ביטחוני דו-צדדי שנחתם ב”טריניטי האוס” בלונדון בשנה שעברה. לא ברור מהי עמדתו של מרץ, שצפוי להיכנס לתפקידו בתחילת מאי, בנוגע לעסקת היורופייטר.
שאלות אלה קיבלו דחיפות גדולה יותר לאור החששות לגבי אמינותה של ארה”ב כבעלת ברית תחת ממשל טראמפ, ובמיוחד לגבי האם ארה”ב תחסום מדינות אחרות משימוש במטוסי ה-F-35 שלהן. הדבר סייע להחיות מחדש את העניין במטוסי יורופייטר טייפון ובמטוסי קרב אירופיים אחרים מהדור הרביעי, כגון הרפאל הצרפתי והגריפן השבדי, שהם פחות מתקדמים מה-F-35 אך פחות סביר שיהיו נתונים לגחמותיו של הבית הלבן.