איראן צפויה להעביר בקרוב את תגובתה להצעתו של נשיא ארה”ב דונלד טראמפ ביחס לפתיחה מו”מ להסכם גרעין חדש בקרוב, כך דווח היום (שני) באתר החדשות האיראני אמוואג’ מדיה. לפי הדיווח, איחוד האמירויות צפויים לאחר את השיחות.
מקור פוליטי בכיר בטהרן טען בפני אמוואג’ מדיה כי איראן טרם הגיבה לבקשה לכאורה של איחוד האמירויות לתווך בין המדינות, ואמר: “עדיין לא החלטנו. הכל תלוי מתי התגובה למכתבו של טראמפ תהיה מוכנה”.
לפי הדיווח שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, חזר היום במסיבת עיתונאים על המסרים שהועברו בשבועות האחרונים לפיהם “איראן לא תקיים משא ומתן תחת איומים” והתעקש כי “המדיניות שלנו היא סופית אלא אם כן נראה שינוי בגישתם”. עם זאת, לפי הדיווח, עראקצ’י השאיר את הדלת פתוחה לשיחות עקיפות.
דווח שלא ברור אם הבקשה לתיווך אמירתי הגיעה מממשל טראמפ או מאיחוד האמירויות עצמה. עם זאת, דווח שהפרשן האמירתי הבולט עבדולחלק עבדוללה הצהיר כי הרעיון הועלה לראשונה בקשר למכתבו האחרון של טראמפ לאיראן. “זה מעניין שטראמפ רוצה את איחוד האמירויות ולא את עומאן או קטאר בתפקיד הזה”, אמר עבדוללה לאמוואג’ מדיה, “אני גם חושב שטהרן הייתה רוצה שאיחוד האמירויות תמלא את התפקיד הזה. שני הצדדים סומכים על איחוד האמירויות”.
מקור איראני בכיר נוסף הסביר שהתנהלות השיחות בפועל פחות מורכבת ממה שרבים מדמיינים. הוא מתאר שבמו”מ שהתקיים בעבר בין ארה”ב לאיראן הנציגים של שתי המדינות התכנסו במתחם אחד וישבו בשני חדרים שונים. המתווכים הלכו הלוך ושוב בין החדרים והעבירו את המסרים בין הצדדים.
מעבר ללוגיסטיקה של המעורבות בין איראן וארה”ב והפוליטיקה הכרוכה בבחירת המיקום, הנושא המרכזי הוא כמובן היעדים והשורות התחתונות של טהרן וושינגטון. המכתב האחרון של טראמפ לאיראן מכיל ציר זמן של חודשיים, כך אמרו מקורות יודעי דבר בטהרן לאמוואג’ מדיה. עם זאת, ישנו ענן של אי-בהירות לגבי האופי המדויק של לוח הזמנים.
גורם איראני בכיר שמכיר את תוכן המכתב אמר כי בעוד שטראמפ מביע רצון לתוצאות עם תאריך יעד מוגדר, “המכתב לא בדיוק ברור. זה לא נראה כמו אולטימטום”.
מלבד קצב ההתקשרות, לפי הדיווח יש אי-בהירות גם לגבי הנושאים הספציפיים שבהם טראמפ רוצה לנהל משא ומתן עם איראן. הדיווח מצביע על פערים בין העמדות שהביאו למשל היועץ לביטחון לאומי של ארה”ב, מייק וולץ, לעומת שליחו המיוחד של טראמפ – סטיב וויטקוף, בנושא.
מקור איראני בכיר, הודה כי המכתב אכן מתייחס לגישת “אפס העשרה” של אורניום, אך תהה האם זו באמת השורה התחתונה של ארה”ב. במקביל, המקור התעקש שעניינים כמו הנוכחות וההשפעה האיראנית באזור לא הועלו על ידי טראמפ, ורמז לכך שטכנולוגיות מסוימות הרלוונטיות לנשק גרעיני עומדות על הפרק.