על פי הערכות התעשייה האווירית עשויה לחבור לחברות אמריקאיות כדי להתמודד עם המכרז הגדול ביותר של ארצות הברית ״גולדין דום״ – בניית מערך ההגנה האווירית של ארה”ב. התעשייה האווירית תנסה לקדם את מכמ״י ״האורן ירוק״ לצד הרחבת פיתוח טילי חץ 4 וחץ 5 שעשויים אף הם להיות מיוצרים בשיתוף עם התעשייה האמריקאית.
גורם בתעשייה הביטחונית התייחס גם למשבר עם ספרד ואמר כי אומנם הספרדים מקפיאים חלק מהחוזים בדגש על טילי הספייק, אבל הם יהיו חייבים לממש את העסקאות משום שאין להם מוצא אחר למעט לרכוש את המוצר הישראלי.
“הצבא הספרדי מבוסס על טילי הספייק. הוא לא יכול כעת לעבור למוצר אחר. יש לכך כמה סיבות: זמינות של מוצר חדש, מוצר חדש יעלה להם במחיר כפול ומכופל, וכמובן עצם זה ששינוי מערך ההדרכה והאימון של הצבא למוצר חדש הנו תהליך ארוך ומורכב”.
בחודש מאי האחרון זומנה שגרירת ספרד בישראל לשיחת נזיפה רשמית במשרד החוץ בירושלים על רקע ההתבטאות החריפה של ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ’ז. בהצהרה שעוררה סערה אמר סאנצ’ז: “לא נעסוק במסחר עם מדינה המבצעת רצח עם”.
מספר ימים לאחר מכן סיפק עוד אמירה נגד ישראל, כאשר אמר שהיא צריכה להיות מוחרמת מהאירוויזיון לאחר שיובל רפאל זכתה במקום השני בתחרות הזמר הבינלאומית.
לפני תחילת האירוויזיון הציגה ספרד מסר תומך-פלסטין על גבי מסך שחור שהכריז: “בנושא זכויות אדם, שתיקה אינה אפשרות. שלום וצדק לפלסטין”. באופן מפתיע, הצופים הספרדים דירגו את ישראל במקום הראשון בהצבעתם, מה שמדגיש פער משמעותי בין המסרים הרשמיים של המדינות לבין דעת הקהל בפועל.
ואם לא די בכך, בתחילת יוני ביטלה ספרד עסקת נשק משמעותית עם ישראל, במסגרתה הייתה אמורה לרכוש כ-1,700 טילים נגד טנקים מחברת רפאל הישראלית תמורת 287.5 מיליון אירו. העסקה, שהייתה בהיקף של מאות מיליוני אירו, מהווה חלק מהתקציב הביטחוני הספרדי לחיזוק יכולות הלחימה של הצבא.
על פי דיווח העיתון הספרדי “אל פאיס”, שציטט מקור ממשלתי, ההחלטה על ביטול העסקה התקבלה במשרד ההגנה הספרדי כחלק ממדיניות רחבה יותר. מקורות רשמיים ספרדיים מסרו לרשת אל ג’זירה כי משרד ההגנה עובד כעת על תוכנית מקיפה להפרדה טכנולוגית וביטחונית מישראל. במסגרת המהלך משרד ההגנה הספרדי החליט גם לבטל את הרישיון של חברת רפאל, המובילה בתחום מערכות ההגנה והתקיפה בישראל.